Chestionar NAS-SF

Pentru a constata în ce măsură o persoană practică (voluntar sau nu) non-atașamentul se poate folosi o scală (chestionar psihologic) care măsoară non-atașamentul: ”Non Attachment Scale” (NAS), scală care a fost creată de către Baljinder Kaur Shadra și colaboratorii săi în 2010. 

Din această scală a fost derivată o formă scurtă, denumită NAS-SF (Non Attachment Scale – Short Form) – Scala de măsurare a non-atașamentului forma scurtă, cu 8 itemi.

Pentru a crea această scală au fost consultați 18 experți budiști, din cele mai importante ramuri ale budismului (Theravadan, Zen și Indo-Tibetan), care au căzut de acord că atașamentul în budism poate avea următoarele forme: posesivitatea (în relații), a “dispune” de persoane și lucruri, gelozie, preocupare, a se agăța de situații, lucruri, persoane, stări, etc, defensivitatea, constrângerea, obsesia, dorința de a dobândi, evitarea defensivă, competitivitatea, anxietatea legată de câștig, evadarea, abilitatea de a evita.

În acest chestionar se explorează numai o singură dimensiune: non-atașamentul; chestionarul conține 8 itemi, fiecare item fiind evaluat pe o scara de la 1 la 6. Maximul pe care o persoană îl poate obține este de 48.

Aplicare, dimensiuni și itemi

Următoarele afirmații încearcă să surprindă nivelul de non-atașament pe care îl aveți. Vă rugăm să citiți cu atenție fiecare afirmație și să indicați pe scala gradul de adevăr corespunzător percepției dumneavoastră. Vă reamintim că nu există răspunsuri corecte sau greșite, iar confidențialitatea este asigurată.

Scorare

Scor123456
SemnificațieDezacord puternicDezacord moderatDezacord micDe acord într-o proporție micăDe acord într-o proporție moderatăPuternic de acord

Afirmații

1. Accept evenimentele care apar în viața mea fără a mă agăța de ele și fără a le îndepărta de mine.

2. Pot să las deoparte sentimentele de regret și insatisfacție legate despre trecut.

3. Pot fi calm și/sau fericit chiar dacă lucrurile nu merg cum vreau eu.

4. Pot rămâne deschis la ce îmi oferă viața, la un moment dat, indiferent dacă pare că e dezirabil sau nu.

5. Îmi dau seama că pot rămâne fericit indiferent de ce sa întâmplă în viața mea.

6. Sunt deschis la a reflecta la greșelile și insuccesele din trecut

7. Mă simt confortabil cu ideea de a fi un om obișnuit și imperfect.

8. Rămân deschis gândurilor și emoțiilor care îmi vin în minte chiar dacă sunt negative sau dureroase