Senzații și modalități senzoriale

Modalitățile senzoriale și senzațiile stau la baza relației noastre cu mediul înconjurător și chiar cu noi. Mai jos sunt prezentate clasificările senzațiilor și a receptorilor aferenți.

A. Clasificarea senzațiilor (schemă)

1. Schemă / diagramă

Diagrama clasificării senzațiilor 

Diagrama încearcă să cuprindă toate clasificările și modul cum ele se pot suprapune sau completa. Figurile cu verde fiind cele care țin de clasificare iar cele cu galben de senzațiile propriu-zise.

2. Distincția dintre senzațiile exteroceptive, proprioceptive si interoceptive. 

Cel care a pus accentul pe acest timp de clasificare a senzațiilor a fost Charles Scott Sherrington (1861-1952) care a luat în considerare locul unde sunt plasați receptorii.

Charles Scott Sherrington

Receptorii plasați la suprafața corpului se numesc exteroceptori, cei poziționați la interiorul corpului, în organe, interoceptori iar cei pozitionati in tendoane, articulații și mușchi proprioceptori.

Receptorii exteroceptori sunt cei care genereaza senzațiile exteroceptive: vizuale, auditive, tactile, olfactive și gustative.

Receptorii interoceptivi sunt cei care generează senzațiile interoceptive: sete, foame si cele de natura sexuală.

Senzațiile proprioceptive sau kinestezice sunt date de proprioceptori.

B. Modalitățile senzoriale

Denumirea senzatieiRolStimuli specificiReceptoriZone proiectie corticalaDimensiunile experientei senzorialeDenumire teorii importante
1 – VizualeTransmite informații gen: distanță, culoare, formă, mărime despre obiecte aflate în apropiere sau distanța. Organul de simt îl reprezintă ochiul.Lumina care reprezintă o undă electromagnetică cu frecvențe cuprinse între 390 și 800 milimicroni (Fig 1.1)Sunt prezenți la nivelul retinei sub forma a diferitelor tipuri de celule receptoare, fiecare sensibilă la diferite intervale luminoase astfel: celule cu conuri (5-7 milioane sensibile la culorile obiectelor) și celulele cu bastonase(125-130 milioane) responsabile cu vederea nocturnă.(Fig 1.2, 1.3)Zona lobului occipital, cortexul vizual primar fiind localizat pe marginile scizurii calcarine. * Tonul cromatic,condiţionat de lungimea de undă.
*Luminozitatea,dependentă de  gradul de reflexie.
 *Saturaţia,dependentă de raportul dintre  cantitatea  razelor luminoase, care caracterizează culoarea  suprafeţei date,  și torentul luminos  general reflectat  de  ea
Teoria tricromatică  (Young;Heimholtz)
Teoria  tetracromatică (Hering)
Teoria  policromatică (Wundt).

Fig 1.1 Spectrul vizibil al luminii.

Fig 1.2 – Structura ochiuluiFig 1.3 – Poziționarea celulelor cu con si bastonaș la nivelul retinei
Denumirea senzațieiRolStimuli specificiReceptoriZone proiecție corticalaDimensiunile experienței senzorialeDenumire teorii importante
2 – AuditiveReprezintă  mijloace sonore de contact cu lumea, de implicare în ea;contribuie la dezvoltarea psihică generală a omului (mai ales prin auzul verbal, legat de limbaj).Undele sonore cu frecvențe cuprinse între 16 Hz (limita inferioară) și 20.000 Hz (limita  superioară).Organul Corn, compus din celule receptoare aşezate pe două straturi (unul intern,alcătuit dintr-un singur şir de celule,şi altul extern alcătuit din trei sau patru giruri de celule). (Fig. 2.1)Lobul temporal Aria auditivă primară se află în girusul temporal superior. Există arii de asociație localizate în conex parietal.– înălţimea senzației, produsă de frecvența sunetului.- intensitatea (tăria)senzaţiei, determinată de amplificarea sunetului.- timbrul senzaţiei,care permite identificarea sursei sunetului; este dat de forma sunetului.Teoria rezonanței(Helmholtz).
Teoria undei mobile (Bekesy).
Teoria telefonică(Rutherford).
Teoria undelor statice (Ewald)

Fig 2.1 – Poziționarea organului lui Corti

Denumirea senzatieiRolStimuli specificiReceptoriZone proiectie corticalaDimensiunile experientei senzorialeDenumire teorii importante
3 – GustativeContribuie  la cunoașterea  însuşirilor   gustative  ale  obiectelor,la  apărarea  de  cele nocive,  la  reglementarea  comportamentului  alimentar.Substanţele   dizolvate în apă  şi salivăMugurii   gustativi situați  în pereţii papilelor  fungiforme   și ai  celor  circumvalate  de  pe  limbă, mucoasa  labială,   palatină,  amigdalină,faringiană,   epiglotică.(Fig 3.1)Lobul  parietal.Piciorul  circumvolutiei  postcentrale.–  Acru.-  Sărat.- Dulce.- Amar.
Senzaţia   gustativă poate  dispărea  dacă stimulul   persistă(pentru  a  se  produce senzația,  stimulul trebuie  să se atingă  de receptori).
Teoria  proceselor fizice  (absorbția substanței   gustative de  către  suprafața celulei   senzitive)(Renqvist).
Teoria  proceselor chimice  (Lazarev),care  admite  existența  a  4  tipuri  de papile   gustative diferențiate.
Teoria  generală  percepției   gustative(fizico-chimică)(Hartridge;   Beidler).  Teoria  celor  4 componente (tetraedrul  lui Henninp).

Fig 3.1 – Poziționarea papile gustative

Denumirea senzațieiRolStimuli specificiReceptoriZone proiecție corticalăDimensiunile experienței senzorialeDenumire teorii importante
4 – OlfactiveReglează  apetitul,sunt  implicate  în mecanismele  de  apărare  (unele  substanțe nocive  sunt  evitate datorită  proprietăților   odorifice).Moleculele   substanțelor  odorante.Celule  epiteliale receptoare  şi  de susținere  aflate  în mucoasă  nazală. (Fig. 4.1)Girusul  hipocampic.Acuitatea  (mirosul este de  10.000 de ori mai  sensibil  decât gustul).-  Intensitatea  (există mirosuri  puternice”şi  „slabe”).
Teoriile  Fizice  și chimice  (Ruzicka;Dyson)
Teoriile  atomiste.

Fig 4.1 – Nasul și celulele receptoare din mucoasa nazală

Denumirea senzațieiRolStimuli specificiReceptoriZone proiecție corticalăDimensiunile experienței senzorialeDenumire teorii importante
5 – Cutanatea) TactilePermit  cunoașterea unor  însuşiri  ale obiectelor,  cum  ar  fi netezimea,  asperitatea,  duritatea,  întinderea,  forma.Deformarea Tegumentului  (superficială  în  cazul actului,  profundă  în cazul  presiunii).Terminațiile Nervoase  libere  (din derm  şi  epiderm).Corpusculii Meissner  (prezenți în derm,  absenţi  în tegumentul  cu  păr). Discurile  MerkeI (în  zonele  acoperite cu  păr,  scurte). Corpusculii  Pacini(aflaţi  în  țesutul subcutanat).(Fig 5.1)Lobul  parietal.  Aria Somestezică  I–  Adaptarea  negativă  a  simţului  tactil(estomparea  sau dispariţia  senzaţiilor cutanate când excitantul  se  echilibrează  cu  receptorii,contactul  fiind  staționar,  deci  neînsoțit de  procesul  deformării  pielii).-   Reflectă  însușirile obiectelor,  dar  şi  pe cele  ale  organului receptor;   se  reflectă procesul  atingerii sau  frecării  în  desfășurarea  lui.Teoria  punctelor(M.  Frey).-  
Teoria Funcțională  a  recepției  cutanate(W.  Jenkins).-  
Teoria  sensibilitatii  protopalice  şi epicrilice (Head).
b) TermiceDau  posibilitatea cunoașterii  proprietăților  termice  ale obiectelor;   se includ  în mecanismele  de termoreglareTemperatura  corpurilor  (grade  diferite de  căldură).Corpusculii   Ruffini(pentru  cald)  și corpusculii  Krause(pentru  rece)(Fig 5.1)Lobul  parietal–  Homeotermia(senzaţia  de  rece declanșează  producerea  căldurii  în organism  şi  invers).- Adaptabilitatea Termică  accentueaza fenomenul  de contrast.–   Teoria  sensibilității  termice  prin contact 51 iradiere(Hardy).

Fig 5.1 – Pielea și receptorii sai

Denumirea senzațieiRolStimuli specificiReceptoriZone proiecție corticalaDimensiunile experienței senzorialeDenumire teorii importante
6 – OrganiceReechilibrează organismul.   Asigură starea  de  sănătate. Reglează  organismul sub  raport  biologic,dar se includ  şi  în dinamica generală  a personalității.Semnale  ce  vin  de  la organele  interne.Tipuri  de  receptori existenți  la  nivelul fiecărui  organ intern.Difuz,  localizată(girusul  postcentral contralateral;partea  medială a cortexului somatosenzorial; zonele premotorii ale  encefalului.–  Coloratura  afectivă(nu  sunt obiectuale,raportează  subiectul spre o  stare  din  interiorul  organismului;  se trăiesc  ca  stări  subiective  sui-generis);-  Controlarea  și reglarea  lor  voluntară(pot  fi  diminuate  și inhibate,  accentuate și reactualizate).–  Teoriile  periferice  şi  centrale ale  senzaţiilor  de foame (Cannon,Penfîld,  Erikson).
Denumirea senzațieiRolStimuli specificiReceptoriZone proiecție corticalăDimensiunile experienței senzorialeDenumire teorii importante
7 – Proprioceptive a)Somatoestezice



b) Kinestezice
Informează  scoarța despre  postura corpului  şi  despre modificările  ei.
Transmit  informații despre  mișcările active;   informează despre  rezultatele propriei  activităţi.
Semnale  venite  de  la tendoane, articulaţii, muşchi.Corpusculi  Pacini  şi Ruffini (Fig 7.1),   organe tendinoase  Golgi (Fig 7.2); fusuri  neuromusculare,  terminaţii nervoase  libere  aflate  în mușchi, tendoane,ligamente,  suprafețe articulare.Zona  senzitivo-motorie  a  lobului frontal-Creează  simțământul  schemei corporale și  în genere  a  Eului.- Asigură  informația de  organizare  și sancționare,  fără de care  activitatea motorie  voluntară  ar fi  imposibilă.Teoria  modelului  postural(Head, Holmer).
Teoria  schemei senzorio-motorii asimilate  (Piaget)

Fig 7.1 – Corpusculi  Pacini  și Ruffini

Fig 7.2 – Organul lui Golgi

Denumirea senzațieiRolStimuli specificiReceptoriZone proiecție corticalaDimensiunile experienței senzorialeDenumire teorii importante
8 – Ortostatice și de echilibruMenţin echilibrul vertical,  redresează echilibrul  în condiții de alunecări,  căderiSemnale  venite  de  la corp  în legătură  cu poziția  lui,  cu  devierea  acesteia.Aparatul   vestibular (Fig 8.1). Canalele  semicirculare. (Fig 8.2) Organele otolitice  –  sacula  şi utricula. (Fig 8.3)Probabil  în  lobul temporal–  Gradul  de  intensificare  (datorită  schimbării  poziţiei  şi  vitezei de  deplasare) .-  Suprasolicitarea  (seasociază  cu  depresie.slăbiciune,  senzaţii  devomă).–  Teoria  antrenamentului  sensibilității  vestibulare(Wundt, Platonov).

Fig 8.1 – Poziționare vestibul

Fig 8.2 – Poziționare canal semicircular

Fig 8.3 – Utricula si sacula

Denumirea senzațieiRolStimuli specificiReceptoriZone proiecție corticalaDimensiunile experienței senzorialeDenumire teorii importante
9 – Vibratoare (Palestezia)Asigură   compensări în  diferite  deficienţe(orbii  recunosc  după vibrații  caracteristicile  obiectelor).Vibrații,  trepidații.Probabil  terminaţiile osoase  din  ligamentele  articulaţiilor; organele  interne, muşchiiIntegrarea  se  realizează  probabil  în diferite  zone  de  proiecție,  în dependență de  ţesutul  care  transmite  vibraţia.–  Funcţionarea  ei  în zonele  infra-  și ultrasunetelor  sau  în condiții  de  întuneric.–  Teoria  recepției osoase  a  vibraţiilor(Gh. Marinescu).

Fig 9.1 – Corpusculii Vater-Pacini responsabili pentru detecția vibrațiilor și presiunii 

Denumirea senzațieiRolStimuli specificiReceptoriZone proiecție corticalaDimensiunile experienței senzorialeDenumire teorii importante
10 – DureroaseSemnalizează  tulburările  funcţionale  ale organismului   sau distrugerea țesuturilor  organice. Au  rol  în  apărarea organismului, stimuland  acţiunile de  îndepărtare  a agenţilor  alogeni.Orice  stimul  (mecanic,  fizic,  chimic)care  produce  leziuni celulare.  Pentru durerea   viscerală: spasmele, vasodilataţia și vasoconstricția.inflamaţia,  iritantii chimici.Terminaţiile nervoase   libere prezente în tegumente  şi  în  alte structuri  (tendoane,muşchii  periost,  adventicea  vaselor, submucoasa viscerelor) . (Fig 10.1)– Calitatea  (arderea mată,  tăioasă,  încordată,  sfredelitoare).-  Localizarea  și modul  de  răspândire a  senzaţiei  (imediată,  ascuţită, punctiformă,  percutantă).- Apariţia  în  timp(fulgerătoare,  ritmică,  pulsatilă).-  Intensitate  (puternică,  medie,  slabă).Teoria  desincronizarii  activității bioelectrice  cerebrale  (Anohin).
–  Teoria  concentrării  asupra  durerii (Paul  Popescu–Neveanu  și  alţii).

Fig 10.1 – Terminațiile nervoase libere