Articole

Această secțiune conține articole din domeniul Psihologiei, Psihoterapiei sau din domenii conexe lor.

  • Schizofrenia

    Schizofrenia

    Schizofrenia este o tulburare psihică care afectează modul în care o persoană gândește, simte și se comportă. Se caracterizează printr-o ruptură între percepția realității și gândurile persoanei afectate, ceea ce duce la halucinații, deliruri sau comportamente profund dezorganizate.


  • Depersonalizarea

    Depersonalizarea

    Depersonalizarea este o stare mentală în care o persoană se simte detașată sau separată de propriul sine, corp sau gânduri, ca și cum s-ar privi pe sine din exterior sau ar experimenta viața ca un observator


  • Isteria

    Isteria

    Isteria în psihologie, cunoscută astăzi sub denumirea de tulburare de conversie, se referă la manifestări fizice ale unor conflicte emoționale sau psihologice, fără a exista o cauză medicală sau neurologică evidentă.


  • Disocierea

    Disocierea

    Starea de disociere în psihologie se referă la un proces mental în care o persoană se „deconectează” de gândurile, emoțiile, amintirile sau identitatea sa, ca un mecanism de apărare împotriva stresului sau traumei intense.


  • Legea autoreglării

    Legea autoreglării

    Legea autoreglării se referă la capacitatea individului de a-și gestiona și controla propriile emoții, gânduri și comportamente pentru a atinge obiective personale sau pentru a se adapta la cerințele mediului.


  • De la dependența digitală la demența digitală

    De la dependența digitală la demența digitală

    Nu cred că există părinte care după ce și-a lăsat copilul câteva ore să stea pe telefon, tabletă sau calculator să nu observe o schimbare în modul cum se comportă, cum arată sau cum se simte copilul său.


  • Adicție vs. dependență

    Adicție vs. dependență

    Dependența și adicția sunt termeni adesea folosiți interschimbabil și, în esență, se referă la același fenomen dar pot exista diferențe subtile.


  • Nefericirea I.T.-iştilor

    Nefericirea I.T.-iştilor

    80% dintre IT-ști nu sunt fericiți cu ceea ce fac!


  • Psihogenealogia

    Psihogenealogia

    Psihogenealogia explorează influențele transgeneraționale asupra comportamentului, emoțiilor și tiparelor de viață ale unei persoane și se bazează pe ideea că experiențele, traumele, și evenimentele semnificative din viața strămoșilor pot avea un impact asupra generațiilor următoare.


  • Constelații familiale

    Constelațiile familiale sunt o metodă terapeutică care se bazează pe ideea că evenimentele și experiențele trăite de membrii familiei noastre, inclusiv cele din generațiile anterioare, pot influența comportamentele, emoțiile și relațiile noastre actuale.


  • Psihomagia

    Psihomagia este o formă de terapie creativă și neconvențională care combină elemente de psihoterapie, artă, ritual și simbolism pentru a ajuta indivizii să-și depășească traumele și blocajele psihologice.


  • Complexul Electra

    Complexul Electra

    Complexul Electra este un concept psihologic care se referă la dorințele și sentimentele erotice inconștiente pe care o fată le poate dezvolta față de tatăl ei și, în consecință, rivalitatea și gelozia față de mama ei.


  • Complexul Oedip

    Complexul Oedip

    Cuprins Ce este Complexul Oedip? Complexul Oedip este un concept psihanalitic introdus de Sigmund Freud, care se referă la dorințele și conflictele inconștiente ale copilului față de părinții săi. Conform teoriei freudiene, în perioada timpurie a dezvoltării psihosexuale, copilul dezvoltă sentimente intense de afecțiune și dorință față de părintele de sex opus și sentimente de…


  • Condiționarea clasică

    Condiționarea clasică

    Conditionarea clasică implică asocierea unui stimul neutru (care inițial nu provoacă o reacție specifică) cu un stimul necondiționat (care provoacă o reacție automată și naturală).


  • Condiționarea operantă

    Condiționarea operantă

    Condiționarea operantă este un tip de învățare prin care un comportament devine mai probabil să fie repetat sau să dispară în funcție de consecințele sale.


  • Cutia Skinner

    Cutia Skinner

    Cutia Skinner, cunoscută și sub numele de „camera operantă”, este un dispozitiv experimental creat de psihologul B.F. Skinner pentru a studia comportamentul animalelor, în special învățarea prin condiționare operantă.


  • Raționalizarea

    Raționalizarea

    Raționalizarea este un mecanism de apărare psihologică prin care o persoană justifică comportamentele, sentimentele sau gândurile inacceptabile sau incomode prin explicații aparent logice și rezonabile.


  • Behaviorism

    Behaviorismul este o teorie psihologică și o abordare metodologică ce se concentrează pe studiul comportamentului observabil al indivizilor, evitând să se ocupe de procesele mentale interne sau de conștiință.


  • Vanitatea

    Vanitatea este o trăsătură de personalitate caracterizată printr-o preocupare excesivă față de propria persoană, în special în ceea ce privește aspectul fizic, realizările sau importanța personală.


  • Strategii de coping

    Strategiile de coping sunt metode și tehnici pe care le folosim pentru a face față stresului și problemelor din viața noastră.


  • Tulburarea de tezaurizare compulsivă

    Tulburarea de acumulare compulsivă este o tulburarea psihică care constă în acumularea excesivă de obiecte.


  • Paranoia

    Paranoia este o stare mentală caracterizată prin suspiciuni și temeri nejustificate sau exagerate cu privire la intențiile altor persoane.


  • Disonanţa cognitivă

    Disonanța cognitivă este un concept psihologic care descrie starea de disconfort mental resimțită atunci când o persoană deține simultan două sau mai multe idei, credințe, valori sau comportamente contradictorii.


  • Lipsa elanului vital

    Lipsa elanului vital, cunoscută și sub denumirea de anhedonie sau apatie, se referă la o stare de indiferență, lipsă de interes sau motivație pentru activitățile care în mod normal ar aduce plăcere sau satisfacție.


  • Metafora ”Competiția sforii cu monstrul”

    Metafora ”Competitia sforii cu monstrul” apare în Terapia ACT și este o reprezentare a luptei cu gândurile. Metafora „competiția sforii cu monstrul” în contextul psihologiei, și mai specific în ceea ce privește lupta cu gândurile negative sau intruzive, poate fi interpretată ca o ilustrare a luptei inutile și epuizante împotriva propriei minți. În această metaforă:…


  • Metafora ”Tablei de șah”

    Metafora tablei de șah este folosită pentru a ilustra relația dintre sine și gândurile sau emoțiile noastre.


  • Metafora ”Poligrafului”

    Metafora poligrafului este folosită pentru a ilustra cum încercarea de a controla sau de a evita gândurile și emoțiile negative poate agrava suferința și stresul.


  • Metafora ”Autobuzului”

    Metafora „pasager în autobuz” sau ”metafora autobuzului” este folosită adesea în Psihologie, mai ales în contextul terapiei de acceptare și angajament (ACT).


  • Metafora ”Mlaștinii”

    Metafora „mlaștinii” este adesea folosită pentru a descrie o situație complexă și problematică din care este greu de ieșit.


  • Metafora ”Elefantului roz”

    Metafora „elefantului roz” este folosită adesea în contextul psihologiei și terapiei pentru a ilustra fenomenul în care încercăm să evităm sau să suprimăm anumite gânduri sau emoții, dar acestea devin mai intense sau mai frecvente în conștiința noastră.


  • Autoreglarea asocierii

    „Autoreglarea asocierii” în Psihologia Socială se referă la mecanismele prin care indivizii își ajustează comportamentul și gândurile în funcție de asocierile pe care le fac cu diverse stimuli, persoane, situații sau contexte sociale. Este un proces prin care oamenii își reglează acțiunile pentru a se conforma așteptărilor și normelor sociale, menținând astfel o imagine coerentă…


  • Cele 7 principii ale life-spanului

    Paul B. Baltes a fost un psiholog german renumit pentru contribuțiile sale în domeniul Psihologiei Dezvoltării, în special pentru teoria sa despre dezvoltarea pe durata întregii vieți (life-span development). Teoria sa se concentrează pe faptul că dezvoltarea umană este un proces continuu care are loc pe parcursul întregii vieți, nu doar în copilărie și adolescență.…


  • Ciclul schimbării

    Ciclul schimbării descrie procesul prin care trec oamenii atunci când încearcă să schimbe un comportament nesănătos sau să adopte unul nou și sănătos.


  • Obiectivele SMART

    Formularea obiectivelor SMART ajută la crearea unui plan clar de acțiune, crește motivația și îmbunătățește șansele de succes.


  • Starea de bine psihologică

    Atunci când ne referim la ”starea de bine psihologică” înțelegem starea de sănătate și de bunăstare a minții. În momentul în care un individ este bine din punct de vedere psihologic, el este mulțumit de situația în care se află, se vede într-o lumină pozitivă și este optimist cu privire la viitor.


  • Eudaimonismul și hedonismul

    Eudaimonismul și hedonismul, ca abordări majore în ceea ce privește starea de bine


  • Proximitatea

    Proximitatea este un factor important în Psihologia Socială. Proximitatea geografică sau mai bine spus lipsa ei am simțit-o profund când prima mea relație romantică s-a risipit încet-încet și delicat doar pentru faptul că nu am putut fi prezent lângă persoana iubită. Proximitate este un aspect foarte important în orice prietenie și mai ales în cele…


  • Jena ca urmare a interacțiunii sociale

    Ultima dată când am experimentat jena (embarrassment în Engleză) a fost când mi-am ratacit laptop-ul în aeroport la Viena.


  • Autoreglarea asocierii și solitudinii

    În Psihologia Socială există doi vectori care determină mare parte din comportamentul unei persoane: autoreglarea asocierii și solitudinea.


  • Rușinea

    A vorbi despre o rușine sau vinovăție nu este o sarcină ușoară pentru că deși patina timpului se poate așeza peste unele trăiri, scoaterea lor la suprafața nu este întotdeauna un lucru pe care sa îl facem cu ușurință.


  • Audiența privată

    Ce este Audiența Privată ? Audiența privată, în contextul Psihologiei Sociale, se referă la acele persoane care sunt percepute ca fiind martori sau observatori ai comportamentului unui individ, chiar și atunci când nu sunt prezenți fizic. Este un concept legat de modul în care oamenii își imaginează reacțiile și judecățile altora, influențând astfel comportamentul lor…


  • Psihologia Dezvoltării : cadrul social

    Rolul cadrului social în teoriile lui Erickson, Wallon si Vigotski din Psihologia Dezvoltării


  • Psihologia Dezvoltării: Teorii și mini teorii

    Psihologia Dezvoltării conține mai multe teorii principale și câteva minore. În acest articol vom încerca să le prezentăm succint.


  • 3 paradigme ale teoriilor din Psihologia Dezvoltării

    Teoriile psihologice din Psihologia Dezvoltării se pot grupa în 3 paradigme clasice.


  • Indicatori ai microexpresiilor faciale

    Emoțiile sunt reprezentate către exterior prin expresii faciale. Ele ne ajuta să ne facem cunoscute sentimentele de bucurie, frică sau surpriză. În anumite cazuri aceste expresii sunt folosite pentru a masca adevăratele emoții, ele având rolul unei măști superpuse expresiei inițiale.


  • Stânga și dreapta politică

    Notă: Acest articol se înscrie într-o serie mai mare de articole din domeniul Psihologiei Mediului și a avut la bază întrebarea: Cum definiți stânga politică? Dar dreapta? Pentru a putea da  o definiție personală sau o interpretare personală celor două noțiuni va trebui să plec de la definițiile publice și general acceptate ale lor. Așadar:…


  • Cum ne orientăm într-un mare aeroport

    Mici sfaturi pentru orientarea pe un aeroport mare.


  • Sursa  principală  de  poluare în Iași

    Care este sursa principală de poluare în orașul dumneavoastră? Ce comportamente ar trebui modificate pentru ca nivelul poluării să scadă?


  • Senzații și modalități senzoriale

    Modalitățile senzoriale și senzațiile stau la baza relației noastre cu mediul înconjurător și chiar cu noi.


  • Structuri mnezice

    Există două paradigme des folosite in Psihologie care conceptualizează structurile mnezice: cea a lui Atkinson și Shiffrin și cea a lui Baddeley și Hitch.


  • Relaţia dintre stilul educaţional al profesorului şi eficienţa predării

    Stilul de predare al unui profesor influențează puternic eficiența predării.


  • Strategii privind motivația

    Strategii de motivare bazate pe cele 3 percepții pe care le are elevul cu privire la ceea ce trebuie să învețe


  • O comparaţie între teoriile lui J. Piaget. L. Vîgotski şi J. Bruner

    O comparaţie între teoriile lui J. Piaget. L. Vîgotski şi J. Bruner cu privire la dezvoltarea cognitivă și implicaţiile educaţionale ale fiecărei teorii.


  • Știința, pseudoștiința și simțul comun

    Mică teorie a cunoașterii Trăim într-o lume în care avansul științei se vede peste tot și asta ne împinge să credem că am descoperit cheia care ne va duce către viitor. Cei care au câștigat, deocamdată, războiul filozofic, sunt adepții pozitivismului științific. Rațiunea și logica par a fi cele care ne vor defini viitorul. Problema…


  • Natura contradictorie a psihicului.

    Încercarea de a clasifica psihicul uman a generat de-a lungul timpului multe controverse si a dat naștere mai multor teorii. Obiectiv si subiectiv – obiectiv în sensul că psihicul unei persoane este independent de psihicul altei persoane și subiectiv pentru că aparținând unei persoane apare un grad de subiectivism. Este material prin faptul că are…